Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Ώρα να ξαναφτιάξουμε το "Κρυφό σχολειό"!

Γράφει ο Ιερός Άμβωνας

"Όλα μπορούν να σας τα πάρουν...", προέβλεπε ο μέγας Εθναπόστολος, Ιερομάρτυρας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, σημειώνοντας με νόημα ότι "εκείνο που δεν μπορούν να σας πάρουν είναι η Πίστη σας στο Χριστό και στην Πατρίδα, εκτός αν τα παραδώσετε εσείς..." Και οι προφητείες του Αγίου (μία είναι αυτή από τις πολλές) επαληθεύονται στους έσχατους χρόνους με μαθηματική ακρίβεια. Το 1994 (ή κατ’ άλλους το 1974), ο Χένρι Κίσσινγκερ, ο εβραϊκής καταγωγής πρώην...
υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε δημόσια ότι: «Οι Ελληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα “κουμαντάρονται”. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες, μπορεί τότε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτιστικά και ιστορικά τους αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητά τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν...». Πολλοί "πρόθυμοι" στην Ελλάδα, δημοσιογραφούντες ή δημοσιολογούντες, έσπευσαν (φυσικά και ο ίδιος ο Κίσσινγκερ, να διαψεύσουν τα λεχθέντα και να μιλήσουν-όπως κάνουν όλοι οι ψευτοπροοδευτικοί-για θεωρίες συνωμοσίας!...

Ωστόσο, η πραγματικότητα οικτρά τους διαψεύδει και αποδεικνύει του λόγου το αληθές! Η ελληνική γλώσσα, πέρασε ουσιαστικά στο περιθώριο και η προσπάθεια των νεο-εποχίτικων κύκλων είναι να καταστεί "νεκρή". Από το πολυτονικό σύστημα που επέτρεπε την επαφή και τη συνέχεια με την αρχαία ελληνική και τη βυζαντινή (άρα εκκλησιαστική Γραμματεία), έγινε μονοτονικό και πλέον στη χρήση της καθημερινότητας (ατονικό). Ο γλωσσικός πλούτος έδωσε τη θέση του στη γλωσσική και πνευματική πενία. Και εν τέλει στον βαρβαρισμό της γραφής με ξένους χαρακτήρες του αλφαβήτου!

Η Θρησκεία θεωρείται "όπιο" του Λαού κατά την αιμοσταγή Σταλινική θεώρηση των πραγμάτων. Οι κληρικοί χαρακτηρίζονται "απελπισμένοι" και "απόκληροι της ζωής", που φόρεσαν το ράσο από προσωπική απογοήτευση.
Οι ευσεβείς Χριστιανοί θεωρούνται από την λεγόμενη "πιάτσα" της ζωής "ονειροπαρμένοι", "θεούσοι", μη γραμματιζούμενοι και "βαρεμένοι"! Άρχισαν δε να κυκλοφορούν, ως καλύτερη λύση για τη σημερινή εποχή, οι διάφορες θεωρίες περί "προσωπικής επαφής με το Θεό" ή αγνόησης Ιερών Μυστηρίων, όπως εκείνο της Ιεράς Εξομολογήσεως! Οι καμπάνες στα χωριά σταμάτησαν να χτυπούν επειδή δεν διορίζονται ιερείς, και οι καμπάνες στις πόλεις κρούονται περιορισμένα, γιατί ορισμένοι εκ των περιοίκων ενοχλούνται γιατί είναι κουρασμένοι από την ολονύχτια κραιπάλη!

Με το σκεπτικό της μη διατάραξης της...κυκλοφορίας περιορίσθηκαν ή δεν γίνονται λιτανείες, με εξαίρεση βεβαίως την "περιφορά των επιταφίων" το Πάσχα, όπου οι "πιστοί του μεγαλοβδόμαδου" σπεύδουν να εξαφανισθούν για τον υπόλοιπο χρόνο με το "Χριστός Ανέστη" και όταν οι ιερείς ψάλλουν τους στίχους "Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού..."

Κτυπήθηκαν, όμως, και τα πολιτιστικά και ιστορικά μας αποθέματα. Η Ιστορία δεν διδάσκεται! Αντ΄αυτής τα σχολικά εγχειρίδια δίνουν έμφαση στην πολυπολιτισμικότητα και στην υιοθέτηση απόψεων που παραχαράσσουν την Ιστορία, όπως οι περίφημες εμμονές της κυρίας Ρεπούση για τον "συνωστισμό των Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης"!

Μπροστά σ΄αυτό το χάλι, την εκπαιδευτική εκτροπή, την αποχαύνωση, το ηθικό και κοινωνικό τέλμα, ίσως είναι η ώρα να ξαναφτιάξουμε το "Κρυφό Σχολειό". Δεν χρειάζονται εγκύκλιοι, ειδικές εντολές, στρατηγικοί σχεδιασμοί. Χρειάζεται νούς, καρδιά και Πίστη. Για να σώσουμε τα παιδιά μας και την Πατρίδα μας, ας γίνουμε οι μανάδες και οι πατεράδες οι απλοϊκοί δάσκαλοι. Ας τους παρουσιάσουμε τα παλιά, καλά σχολικά μας βιβλία. Κι ας τα μάθουμε, εμείς τα γράμματα της Ελλάδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου