Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πάπας πήρε αυτό που (δίκαια) απέρριψε ο Πατριάρχης!


Όλες οι εκδηλώσεις και οι τιμές έχουν μία αξία. Αρκεί να είναι ειλικρινείς και να ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο της βράβευσης. Δηλαδή, οι απονομές σε πρόσωπα διεθνούς κύρους και οι αποφάσεις βράβευσης, θα πρέπει να έχουν ένα υπόβαθρο ειλικρίνειας.

Η απονομή του μεταλλίου αξίας της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Κώστα Μπακογιάννη, καλώς έγινε, γιατί ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Κράτους του Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος, βρισκόταν στην πόλη της Παλλάδος Αθηνάς ως επίσημος προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ωστόσο υπάρχει κι ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τις βραβεύσεις και τις απονομές. Ο Πάπας καλώς βραβεύθηκε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο ηγέτης των εκατομμυρίων πιστών της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον Κόσμο, γιατί αρνήθηκε

να βραβευτεί από τον Μπακογιάννη παρότι υπήρξε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η άρνηση του Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που βρέθηκε στην Αθήνα στις 20 Νοεμβρίου και έγινε δεκτός με τιμές από την Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία, ήθελε να δείξει με εκκωφαντικό τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά  του για την απόφαση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρήσουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και μάλιστα για 50 χρόνια, την χρήση δύο ναών στο γνωστό Άλσος Προμπονά που βρίσκεται στα όρια του Δήμου και της Αρχιεπισκοπής. Οι ναοί που βρίσκονται στην κατοχή και νομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου λειτουργούνται από την Ιερά Μονή Βλατάδων της Θεσσαλονίκης που είναι Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική και υπάγεται απευθείας στο Φανάρι.

Τόσο ο Δήμος, όσο και η Αρχιεπισκοπή έχουν κατά καιρούς προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον Δήμο την παραχώρηση των επίδικων Ναών για 50 χρόνια με βάση μία πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοδικείου που θεωρεί ότι οι Ναοί ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων και για την οποία έχουν ασκηθεί από την πλευρά του Πατριαρχείου τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα.

Μετά την απόφαση παραχώρησης που λήφθηκε νύκτα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, ο Πατριάρχης έγινε έξαλλος με την εξέλιξη αυτή. Και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέθεσε στον μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. 

Ο Πατριάρχης ήλθε στην Αθήνα, τήρησε το πρόγραμμα συμμετοχής στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις (και ήταν πολλές), αλλά έβγαλε από τις υποχρεώσεις του την επίσκεψη στο Δήμο για την βράβευση που είχε ανακοινωθεί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου